Confort vizual și iluminat natural

 

Soarele a fost principala noastră sursă de lumină și căldură timp de milioane de ani, și am devenit aproape total dependenți de el pentru sănătatea și supraviețuirea noastră. Lumea și, în special, mișcarea de design sustenabil se întoarce acum la natură din cauza preocupării sale tot mai mari pentru încălzirea globală, emisii de carbon și dezvoltare durabilă. Se fac pași importanți pentru a crește utilizarea luminii naturale atât în clădirile rezidențiale, cât și în cele nerezidențiale.

 

Aplicarea strategiilor inovatoare și avansate de iluminare naturală pot îmbunătăți în mod semnificativ calitatea luminii într-un mediu interior, precum și eficiența energetică reducând la minimum iluminarea artificială, încălzirea, și nevoile de răcire, reducând astfel consumul de energie electrică al unei clădiri. Oferind o legătură directă cu exteriorul, lumina naturală ajută la crearea unui mediu stimulant și productiv pentru ocupanții clădirii, în același timp timp reducând semnificativ costurile totale de energie ale clădirii.

 

Lumina zilei are multe atribute pozitive, principala fiind îmbunătățirea valorii psihologice a spațiului. Introducerea luminii naturale într-o clădire reduce nevoia de iluminat electric în timpul zilei, contribuind în același timp la conectarea spațiilor interioare cu exteriorul pentru ocupanții clădirii.

Cu toate acestea, lumina naturală are și aspecte negative, cum ar fi strălucirea, supraîncălzirea, variabilitatea și problemele de confidențialitate. Prin urmare, este lăsat la latitudinea designerului să găsească modalități potrivite pentru utilizarea luminii naturale în cadrul unei clădiri.

 

Un studiu realizat de Heschong Mahone Group (HMG), o firmă de consultanță în arhitectură din California, a concluzionat că studenții care au primit lecțiile în săli de clasă cu mai multă lumină naturală au obținut un scor cu până la 25% mai mare la teste standardizate decât elevii din același district școlar, dar ale căror săli de clasă aveau mai puțină lumină naturală.

Iluminatul natural este confortabil în măsura în care intensitatea sa poate fi controlată.

Confortul vizual se obține prin asigurarea unui iluminat adaptat activității în câmpul vizual, evitând contrastele foarte pronunțate.