Calitatea aerului

 

Calitatea aerului este determinată de emisiile în aer provenite de la sursele staționare și sursele mobile precum și de transportul pe distante lungi a poluanților atmosferici.

 

Studiile Colegiului American de Alergii arată că aproximativ 50% din toate bolile sunt agravate sau cauzate de aerul interior poluat.

În plus, cazurile de boli legate de clădiri (BRI) și de sindrom de clădire bolnavă (SBS)continuă să crească. De fapt, studiile recente indică prezența a mai mult de 900 de contaminanți posibili, din mii de surse diferite, într-un mediu interior dat.

 

Prin urmare, în prezent, este general acceptat faptul că poluarea aerului din interior este recunoscută ca având un impact potențial mai mare asupra sănătății publice decât majoritatea tipurilor de poluare a aerului exterior, provocând numeroase probleme de sănătate de la boli ale căilor respiratorii până la cancer.

 

Unul dintre obiectivele principale ale design-ului sustenabil este de a sprijini bunăstarea ocupanților clădirii prin reducerea poluării aerului din interior. Acest lucru se poate realiza prin selecția de materiale cu potențial scăzut de eliberare a gazelor, proiectarea și montarea unor instalații inteligente de ventilație și condiționare a aerului (care oferă acces adecvat la aer proaspăt și un control eficient asupra temperaturii, umidității și protecție împotriva contaminanților din aerul exterior), prin supravegherea parametrilor aerului din interiorul clădirii și managementul inteligent al tuturor sistemelor care intervin pentru menținerea calității aerului din interior.